TIPS & TRUCS VOOR WC ONDERHOUD

wc onderhoud

GLANZEND SCHOON: TIPS & TRUCS VOOR WC ONDERHOUD

Onlinebadderen tips en trucs voor wc onderhoud. Iedereen kent het probleem: een wc-pot die grauw uitslaat. Heb je al uren tevergeefs liggen schrobben? Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige toiletten er nog steeds uitzien alsof ze net zijn gekocht, zelfs na jaren van gebruik? Het antwoord is heel eenvoudig: regelmatig onderhoud is wat er nodig is. Onaangename afzettingen of wc-randen kunnen worden aangepakt door een goede reiniging – idealiter ontwikkelen ze zich helemaal niet.

Regelmatige reiniging

Vooral de binnenkant van de toiletrand, waar de watergaten zich bevinden, moet met regelmatige tussenpozen worden gereinigd. Als dit niet gebeurt, zal het vuil zich ophopen, wat na verloop van tijd onaangenaam kan ruiken. U kunt de binnenkant van het toilet bijzonder goed bereiken met een draadwc-borstel die gebogen kan worden. Deze ruimte kan ook worden gereinigd met een eenvoudige reinigingsspons. Onze tip: gebruik aparte schoonmaakspullen voor de wc-bril/deksel en de wc-pot, zodat ziektekiemen van binnenuit het toilet niet naar buiten toe kunnen verspreiden.

U kunt de wc-bril en het deksel schoonmaken met een vochtige doek en toiletreiniger, voor de wc-pot kunt u het beste een spons gebruiken. Regelmatig dient u reinigingsmiddelen voor de toiletpot te gebruiken, die na een bepaalde tijd hun volle werking ontwikkelen. Voeg deze producten toe aan het toilet, wacht de tijd af die op de verpakking staat aangegeven en reinig ze vervolgens grondig met een wc-borstel of spons. Als u het zonder chemische producten wilt doen, kunt u ook gebruik maken van beproefde en geteste huishoudelijke middelen.

wc onderhoud1
wc onderhoud

Huishoudelijke middelen: Schoonmaken zonder chemicaliën

Bakpoeder helpt tegen afzettingen en lelijke randen. Giet de inhoud van een pakje bakpoeder in de toiletpot en vul het bij met warm water (het is snel op te warmen met een waterkoker). Wacht tot het schuim dat door het bakpoeder in combinatie met het warme water is ontstaan en reinig het met de wc-borstel. Kalkaanslag in het toilet kan eenvoudig met azijn worden verwijderd.

Giet wat azijn in de wc-pot, laat de azijn inwerken en schrob vervolgens krachtig met de wc-borstel. Als u bij het schoonmaken van de toiletbril en het deksel geen chemische reinigingsmiddelen wilt gebruiken, kunt u dit gedeelte ook met een milde zeepoplossing reinigen.

wc onderhoud
wc onderhoud

Ontstopper, de wc-hulp in geval van nood

Ken je de ontstopper, de assistent voor noodgevallen? Als uw toilet verstopt is, kan ontstopper u helpen met zijn onbedachte krachten. Hector, ook wel plunjer of zuigklok genoemd, wordt gebruikt als er niets meer werkt, bijvoorbeeld omdat er te veel toiletpapier is gebruikt. Hoe gebruik je een plunjer correct: Verwijder de grofste ophopingen van toiletpapier – het is het beste om rubberen handschoenen te gebruiken. Plaats de plunjer op de afvoer, zodat deze zo volledig mogelijk wordt afgedekt.

Dit is de enige manier om de nodige negatieve druk te creëren. Druk en trek de plunjer nu afwisselend aan – zorg ervoor dat de plunjer niet loskomt van de afvoer. Herhaal deze procedure verschillende keren; als de blokkade eenmaal is verwijderd, spoel dan nog een paar keer. Verstoppingen kunnen ook gemakkelijk worden verwijderd met een kleerhanger. Om dit te doen, buig je de hanger uit elkaar tot je een lange draad hebt. Steek de draad in de afvoer en probeer deze te ontstoppen. Als noch Hector noch een kleerhanger helpt, moet er meestal een professionele loodgieter worden gebeld om het toilet weer aan de praat te krijgen.

wc onderhoud
wc onderhoud

Hoe gebruik je een WC ontstopper?

Plaats de ontstopper in de leiding, ook wel toilethals genoemd. Druk hem langzaam en stevig aan. Zorg er dus voor dat de rubberen mond de leiding volledig afdekt.

Probeer de ontstopper vervolgens snel terug te trekken. Door het snelle terug trekken ontstaat er zuigkracht. Deze zuigkracht kan ervoor zorgen dat de WC verstopping wordt los gezogen en verdwijnt.

Lukt dit niet in één keer? Duw dan de ontstopper opnieuw in de toilethals. Probeer het een aantal keren om de zuigkracht te verhogen.

Wc onderhoud ontstopper opwarmen

Voor gebruik is het slim om de WC ontstopper op te warmen. Doe dit onder de kraan met heet water. Of zet een emmer met heet water dichtbij het toilet neer.

Dompel de WC ontstopper onder in het hete water alvorens deze te gebruiken. Door de hoge temperatuur wordt het rubber zachter. Het sluit daardoor beter af.

wc onderhoud7
wc onderhoud

Ontstopper beter laten afsluiten

Sluit je ontstopper wel volledig af? Dat wil zeggen; is deze groot genoeg om de doorsnede van de leiding te bedekken?

Als dat niet het geval is kun je dit met een (oude) vaatdoek verbeteren. Wikkel een oude doek om de rubberen mond van je ontstopper.

Druk echter niet te hard, dit kan er namelijk voor zorgen dat de verstopping nog vaster komt te zitten. Het gaat dus met name om het terugtrekken.

wc onderhoud3
wc onderhoud

Zó maak je alles weer wit

Wc terug witter dan wit te krijgen:

  • Begin met de wc-pot volledig leeg te maken. Gebruik een wc-borstel en indien nodig een ontstopper.
  • Trek daana je handschoenen aan om het resterende water op te nemen met een spons.
  • Leg vervolgens een doek op de wc-bodem en giet wat opgewarmde witte wijnazijn in de wc-pot. Sluit het wc-deksel en laat dit een halve dag intrekken.
  • Verwijder de doek en schrob met een schuurspons. Je kunt hierbij eventueel wat zuiveringszout gebruiken.
wc onderhoud
wc onderhoud